The World's Leading
Pop & Jazz Orchestra

Winnaar van 4 Grammy Awards
24 Grammy Nominaties

Louis Cole brengt nieuwe album ‘nothing’ uit met Metropole Orkest

Louis Cole, bekend van zijn werk met de electro-funk band KNOWER en zijn soloprojecten, staat bekend om zijn virtuoze spel en creatieve benadering van muziek. Zijn samenwerking met het Metropole Orkest, onder leiding van chef-dirigent Jules Buckley, brengt zijn muziek naar een nieuw niveau.

Samen begon hij met het ensemble aan een reeks uitverkochte concerten door Europa met het 50-koppige orkest, Cole’s band en gastartiesten zoals zijn langdurige creatieve partner Genevieve Artadi. Met uitzondering van een paar opnieuw opgenomen vocalen en instrumentale overdubs, is alles wat je op nothing hoort afkomstig van deze extatische live optredens.

Dit is opmerkelijk omdat nothing bijna tot het einde toe eigenlijk geen album was. Het was een samenwerking, een serie concerten, een cross-over tussen twee werelden. Cole had jarenlang uitgekeken naar een kans als deze. Zijn vader was een groot fan van klassieke muziek, en als kind had hij veel daarvan opgenomen. Toen hij de kans kreeg om aan een project met een orkest te werken, ging hij meteen voluit aan de slag met het schrijven. De uiteindelijke opname omvat 17 nummers en beslaat meer dan een uur muziek – en toch moesten er nog enkele nummers op de montagetafel achterblijven.

Gedurende negen maanden selecteerde hij de beste opnames, verfijnde de geluidsbalans en paste de frequenties aan totdat de orkestrale delen echt gingen schitteren. “Ik was verdrietig toen de mix klaar was,” lacht hij. “Soms, wanneer ik mijn eigen solomateriaal mix, heb ik het gevoel dat een nummer een beetje magisch stof nodig heeft. Maar bij het mixen van een heel orkest en je eigen ritmesectie is er zoveel menselijke energie! Je hoeft geen magie toe te voegen. Het was er de hele tijd al.”

nothing is vanaf vandaag beschikbaar op alle grote streamingplatforms