Jong Metropole
Jong Metropole is een unieke samenwerking tussen het Metropole Orkest, het NJON (Nationale Jeugdorkesten Nederland) en het NJJO (Nationaal Jeugd Jazz Orkest) met als doel jonge, getalenteerde musici uit de klassieke en de lichte muziek voor te bereiden op een professionele carrière. In Jong Metropole wordt het beste van verschillende muziekwerelden samengebracht: het excellente spel uit de klassieke strijkerstraditie met swing, improvisatie en timing vanuit de jazztraditie.
Het initiatief wordt mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds (mede mogelijk gemaakt dankzij het Jonge Musici Fonds en het Keep an Eye Fonds) en de Keep an Eye Foundation.
Meedoen aan Jong Metropole is voor talentvolle musici een unieke kans om via een buitengewoon talentontwikkelingsprogramma praktijkervaring op te doen. Het is de enige plek waar orkestrale pop en jazz professioneel beoefend worden. De talenten doen ervaring op in de unieke Metropole-formatie en op bijzondere podia zoals bijvoorbeeld tijdens het Grachtenfestival en in Paradiso Amsterdam. In de huidige muziekwereld vervagen de genres en van musici wordt steeds meer flexibiliteit in speelstijl verwacht, ervaring die musici bij Jong Metropole kunnen opdoen.
Meer informatie over Jong Metropole op www.jongmetropole.nl
Doelstellingen Jong Metropole
- Een jonge generatie topmusici (conservatoriumstudenten van opleidingen klassieke en lichte muziek) via een buitengewoon talentontwikkelingsprogramma praktijkervaring laten opdoen.
- Samenwerking tot stand brengen tussen klassieke en lichte muziek en van elkaars werkwijze leren. Een nieuw netwerk creëren.
- Met hands-on workshops alle aspecten van de muziekpraktijk in kaart brengen zodat de studenten van dichtbij ervaren hoe een productieproces in zijn werk gaat.
- Bij de drie partners zijn arrangeurs, componisten en kunsteconomiestudenten aangesloten. De studenten worden aangemoedigd met elkaar contact te leggen en ideeën en projecten te creëren.
- Een nieuwe generatie arrangeurs, componisten en ensembleleiders kweken.
- Een breed publiek, met daarin specifiek aandacht voor nieuw en jong(er) publiek, in aanraking laten komen met de lichte muziek.
- Springplank voor een carrière, opbouw van een gedegen CV, kans op spelen in andere orkesten.