The World's Leading
Pop & Jazz Orchestra

Winnaar van 4 Grammy Awards
24 Grammy Nominaties

Verslag Vriendendag 2018

‘Toekomstmuziek’ als rode draad
Sfeervolle Vriendendag

Directeur Jan Geert Vierkant en dagvoorzitter Heiko van Eldijk
Workshop Hans Vroomans
Workshop Jesse Passenier
Workshop Marc Scholten
Heiko van Eldijk en Caryanne Booster

Het was een prachtige herfstdag. De zon scheen uitbundig op zondag 28 oktober. Een perfecte opmaat voor de jaarlijkse Vriendendag van het Metropole Orkest. Het programma was afwisselend. Er was niet alleen ruimte voor informatie- en kennisoverdracht, ook creativiteit kreeg ruim baan. Zeker 185 vrienden namen een kijkje in de keuken van het Metropole Orkest.

Speciaal voor deze dag is er een MO-huiskamer ingericht in het Muziekcentrum van de Omroep. Hier vinden vandaag interviews plaats, kan iedereen even bijpraten, lunchen en de merchandise-stand bezoeken. In verschillende studio’s spelen zich andere activiteiten af. Een opzet die blijkbaar in de smaak valt, want de vrienden lopen af en aan in het markante gebouw aan de Heuvellaan.

De opening van de Vriendendag wordt om klokslag 11.15 uur verricht door dagvoorzitter Heiko van Eldijk. Samen met directeur Jan Geert Vierkant en artistiek manager Robert Soomer gaat hij in gesprek over het MO, en deelt de laatste nieuwtjes met het publiek. “Mooi dat rond de 20% van de vrienden op dit feestje is afgekomen. Dat zegt veel over de betrokkenheid”, trapt Heiko af.

Een aantal vrienden vertelt hoe lang ze al vriend zijn. De verscheidenheid valt direct op. Iemand is al decennialang ‘fan’, weer iemand anders is een kersverse vriend: “Wij zijn sinds begin oktober vriend, na afloop van een schitterend concert in Utrecht.” Een goede mix van trouw en nieuwsgierigheid, zo blijkt.

Achtbaan
Jan Geert neemt tijdens deze ochtendsessie het gehoor mee over de laatste ontwikkelingen. Niet voor niets is het thema vandaag ‘Toekomstmuziek’. Er is veel gebeurd, maar er staat nog veel meer moois te wachten. “De laatste tijd was voor ons een soort achtbaan. Een moeilijke periode, de bezuinigingen van de afgelopen jaren (van 7 miljoen naar 3 miljoen) waren pittig.” Maar daar was in september dan plots de ommezwaai: “Vanaf 1 januari 2019 krijgen we er 1 miljoen bij.” Van het Rijk krijgt het MO 750.000 euro en van de gemeente Hilversum 250.000 euro. Dat stelt het orkest in staat om de periode tot 1 januari 2021 te overbruggen. “Daarmee kunnen we bijvoorbeeld onze speeldagen uitbreiden. Van 100 naar pakweg 130 dagen.” Als het aan de staf ligt, is dit nog maar het begin van ‘herstel’. De route naar 100% is ingezet. “Een van de mooie dingen vind ik de support uit Den Haag. Niet alleen minister Ingrid van Engelshoven heeft zich hard gemaakt voor ons orkest, ook andere Haagse fracties en ambtenaren.” De steun uit Hilversum zelf wordt ook toegejuicht.

Jeugd heeft de toekomst
Vervolgens gaat Robert in op de plannen die het orkest heeft op muzikaal en creatief gebied. Kern van zijn boodschap: het orkest staat open voor nieuwe stromingen in de muziek en wil zich op allerlei fronten manifesteren. “Jullie zullen ons bijvoorbeeld meer gaan zien in theaters en zalen. Verder werken we aan nieuwe opnames en willen we nadrukkelijk de jeugd bij het MO betrekken.” Dat het MO daarmee aardig op weg is, blijkt uit het succesvolle project Jong Metropole en de muzikale leerlijn Metropole op School voor het primair onderwijs dat steeds meer weerklank vindt.

Arrangers
De Junior Arrangers Session van vandaag doet daar nog eens een schepje bovenop. Acht talentvolle kinderen laten hun composities door het voltallige MO uitvoeren. De vrienden luisteren aandachtig, terwijl dirigent Vince Mendoza het publiek door deze boeiende sessies leidt. De belangstelling voor dit onderdeel is groot. Later blikt Kasper (12) in de MO-huiskamer terug over zijn arrangementavontuur: “Ik vond het heel goed gaan. Mooi om mijn werk zo te horen. Ik vond het erg leuk om te doen.”

Interactie
Maar er zijn meer programmaonderdelen die publiek trekken. In het Cineac (studio 2) kunnen liefhebbers van het orkest even relaxen door naar concertopnames te kijken en te luisteren. Maar er zijn ook workshops waar interactie centraal staat. Een aantal deelnemers heeft bijvoorbeeld de stoute schoenen aangetrokken, hun muziekinstrument meegenomen en aangehaakt bij een workshop improvisatie. Dat is gewoon stoer gedaan. Hulde voor deze deelnemers.

De workshop ‘Arrangeren kun je leren’, geleid door arrangeur Jesse Passenier, geeft een mooi inkijkje in de complexiteit van het arrangeren. Er gaat voor velen een wereld open.

Slotakkoord
Het einde van de dag komt in zicht. Wat vliegt de tijd. Rond 17.00 uur verzamelt iedereen zich in de MO-huiskamer voor een gezellig slotakkoord. Een borrel en een hapje staan klaar. Namens het orkest en de staf van het MO bedankt Pieter Hunfeld de vrienden zelf en iedereen die aan deze Vriendendag heeft meegewerkt. Richard Streng en Caryanne Booster krijgen een extra groot applaus. Zij waren de drijvende krachten achter deze dag.

De zondag wordt afgesloten met een pubquiz met uiteraard vragen over het MO, samengesteld door Fred Dekker. Het winnende team krijgt de prijs voor de eeuwige roem. Een aantal merchandise items is hun deel. Deze dag van de ‘Toekomstmuziek’ maakt veel duidelijk: van je vrienden moet je het maar hebben!

Feike Klomp

Juli 2018 ( MOre: jaargang 4, editie 3)
Foto’s door Jan Visser